Rolnictwo odpowiada za jedną trzecią wszystkich światowych emisji metanu. Jest to związane z wieloma czynnikami, takimi jak użytkowanie gruntów i zarządzanie nawozami, ale same emisje pochodzące od zwierząt gospodarskich stanowią ważną część problemu. Same zwierzęta gospodarskie odpowiadają za 27% emisji metanu w USA.
Debata na temat szkód wyrządzanych Ziemi przez metan atmosferyczny stała się pilna w ostatnich latach, ale naukowcy od dawna wiedzą, że bydło wytwarza metan. To podstawowe rolnictwo pomaga nam lepiej zrozumieć coraz bardziej wrażliwe pytania dotyczące tego, w jaki sposób naturalna produkcja metanu u zwierząt gospodarskich przyczynia się do zmian klimatycznych i co z tym zrobić.
Skąd wiemy, że metan jest problemem?
Metan został odkryty w 1776 przez naukowca Alessandbolta. Zaobserwował bąbelki metanu na bagnach. Gazy cieplarniane zostały po raz pierwszy zarejestrowane w atmosferze w 1948 roku. Ale dopiero w połowie lat 70. naukowcy NASA odkryli, że to gazy cieplarniane faktycznie rosły. Dzięki temu naukowcy zbadali rdzenie lodowe Grenlandii i Antarktydy, znaleźli historyczne ślady naszej atmosfery i odkryli, że stężenie metanu wzrosło ponad dwukrotnie od XIX wieku. W ostatnich latach dzwony alarmowe zaczęły głośno dzwonić.
Na początku tego miesiąca raport Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu zidentyfikował ważne wskaźniki społeczne niektórych metanów. Raport wskazuje, że poziomy metanu w atmosferze nie były tak wysokie od co najmniej 800 000 lat i po raz pierwszy zespół musi pilnie zredukować emisje metanu, aby uniknąć kryzysu gazowego.
„Metan zyskuje coraz więcej uwagi” – powiedział Chrisfield, profesor studiów środowiskowych na Uniwersytecie Stanforda i dyrektor Stanford Woods Institute for Environmental Studies. „Jesteśmy w znacznie trudniejszej sytuacji, jeśli chodzi o globalne emisje gazów cieplarnianych. Jak powiedzieliśmy wcześniej, dwutlenek węgla jest dominującym gazem. Skupmy się na tym później. Skutki zmian klimatu są teraz jasne, więc myślę, że ważne jest, aby mieć oko na inne gazy cieplarniane
Jak bydło wytwarza metan?
Krowy to robaki, rodzaj ssaka, który wyewoluował, aby trawić trawę za pomocą specjalnego przedziału żołądka, zwanego Robak. Trawa to przede wszystkim celuloza. Jest to rodzaj węglowodanu, który trudno znaleźć w większości zielonych warzyw liściastych, które ludzie jedzą. Ale w zasadzie celuloza pokrywa wszystkie zioła i zapobiega ich zjedzeniu przez ludzi. Jednak u krów jest wiele narzędzi, których nie wyposażamy. Kiedy krowa żuje trawę i połyka ją, przechodzi wewnątrz niej wieloetapowy proces, w którym cztery oddzielne komory w żołądku zwierzęcia rozkładają całą tę celulozę.
To pierwszy przystanek w tej podróży i jest tak samo ważny jak sfermentowany kocioł, w którym krowy mogą rzucać trawą.
Może pomóc w rozkładzie celulozy, więzadeł i innych długołańcuchowych węglowodanów, które „przechodzą do żwacza, cyklu i bez tlenu, ale wiele bakterii, których nie jesteśmy w stanie strawić. Główny badacz Alison Eagle powiedział, że Fundusz Ochrony Środowiska. „Rozbijają to na coś, co czerpie energię z krowy”. Trawa rozkłada się w żwaczu, niektóre z tych bakterii, znane jako metan krowi, fermentują w jelitach. Co więcej, gaz bydlęcy może wytwarzać metan, oprócz metanu, który jest wytwarzany w celu przechowywania kału, ale fermentacja w jelitach stanowi prawdziwe wyzwanie, jeśli chodzi o wymyślenie, jak to zredukować.
Ile wiemy o związkach metanu?
„Były dekady w sektorze hodowli zwierząt na uniwersytetach w całym kraju, a ludzie pytali: „Jak wydajny jest układ trawienny zwierząt gospodarskich?” „Długo zanim zaniepokoiliśmy się gazami cieplarnianymi, wiedzieliśmy dużo o tym, jak działa inwentarz żywy i o produktach ubocznych, które odżywiają inwentarz żywy itp.
Naukowcy i badacze są zainteresowani metanem bydlęcym i innymi produktami ubocznymi trawienia. Emisje metanu w długim okresie, ponieważ pierwsze szacunki globalnej produkcji metanu przez produkty uboczne zostały opublikowane w 19
9 roku. W innym badaniu z 1970 roku szacowany metan został wyizolowany z materiału, zwłaszcza z rolnictwa, w którym to rolnictwo.
Jak mierzy się emisje metanu z hodowli?
Istnieje wiele sposobów mierzenia gazu bydlęcego, od badań pojedynczych krów po obserwacje satelitarne.
„Możesz założyć krowie respirator” — mówi Field. „Istnieje wiele eksperymentalnych konfiguracji, z których ludzie korzystają. Czasami noszą maski oddechowe, a czasami wkładają je do małych pudełek z przepływem powietrza”.
Ludzie mówią też, że zwracają uwagę na jakość powietrza i emisje pasz. Wszystkie te rodzaje pomiarów są wykorzystywane do obliczania znacznie wyższych emisji w danym stanie lub regionie.
„To duży problem matematyczny”, mówi Eagle, który mówi, że musi patrzeć na dane od góry do dołu i od góry do dołu, „aby upewnić się, że znajdujesz się w tym samym regionie.
Jeśli jest to proces naturalny, dlaczego jest szkodliwy?
Fermentacja jelitowa jest procesem naturalnym, ale stanowi duży problem ze względu na dużą liczbę zwierząt na planecie. W ostatnich latach przemysł mleczarski i bydlęcy eksperymentowali z wieloma technikami zmniejszania metanu produkowanego przez zwierzęta gospodarskie, jako dodatki, takie jak dodawanie glonów do paszy dla zwierząt gospodarskich w celu zmniejszenia zwiększonej produkcji metanu. „Mieszkańcy Comma od dziesięcioleci mówią o zarządzaniu metanem” – mówi Field. „Niektórzy mają obiecujące wyniki, ale naprawdę trudno się na nie wspiąć”. Dodanie alg nie wpłynęło na inne emisje z produkcji zwierzęcej, takie jak wycinanie lasów w Amazonii i stawy obornikowe.
Przemysł wołowiny i mleka twierdzi również, że bardziej wydajne żywienie może wyprodukować więcej mięsa i mleka na krowę. To teoretycznie zmniejsza emisje metanu. Innymi słowy, możesz zmniejszyć liczbę krów. Oczekuje się, że globalny popyt na wołowinę wzrośnie o 88% w latach 2010-2050.
Eksperci zgadzają się, że mogą istnieć sposoby na radykalne ograniczenie emisji bez rezygnacji z wołowiny na zawsze, ale musimy zacząć myśleć o świecie bez mięsa.