Kategorie
Technika

Astronauci ISS zbierają paprykę chili i delektują się kosmicznym tacos

chili
Jednym z największych długoterminowych wyzwań dla załogowych lotów kosmicznych jest odpowiednie zaopatrzenie załogi w niezbędne towary, takie jak żywność i woda.

Jednym z projektów, nad którymi NASA pracuje na pokładzie ISS, jest uprawa żywności, która ma wspierać astronautów i zapewniać bardziej zróżnicowaną dietę członkom załogi w kosmosie. Astronauta Megan McArthur niedawno udostępniła kilka zdjęć na Twitterze, gdy zespół zbierał czerwone i zielone papryczki chili.

Według McArthura, członkowie załogi skosztowali papryki po ich zebraniu, wypełnili kwestionariusze, aby uzyskać dane z eksperymentu, a następnie zjedli fantastyczne kosmiczne tacos. Kosmiczne tacos obejmowały mięso fajita, uwodnione pomidory i karczochy oraz papryczki chili hodowane na pokładzie ISS. Konto ISS Research na Twitterze udostępniało również informacje o zbiorach papryki.

Zbiory miały miejsce 29 października i były pierwszymi zbiorami papryczek chili uprawianych w badaniu Plant Habitat0
. Eksperyment był pierwszym, w którym hodowano papryczki chili na pokładzie ISS. Papryki musiały urosnąć około czterech miesięcy, zanim astronauci mogli je zebrać. Chociaż udało im się zjeść część papryki, część musiała zostać zwrócona na ziemię do analizy.

tacos

NASA twierdzi, że eksperyment był jednym z najtrudniejszych do tej pory ze względu na długi czas kiełkowania i wzrostu papryczek chili. Dane zebrane podczas eksperymentu pomogły poszerzyć bazę wiedzy NASA na temat uprawy żywności podczas długotrwałych misji kosmicznych. Astronauci przebywają na pokładzie stacji od ponad dwóch dekad. Przeżyli głównie dzięki pakowanej żywności, a część świeżej żywności była dostarczana na regularne misje zaopatrzeniowe.

Nauczenie się, jak uprawiać własne jedzenie na długie misje, jest kluczem i częścią przygotowań do misji Artemis na Księżyc, a ostatecznie na Marsa. Te dłuższe misje mogą trwać miesiącami lub latami i będą zbyt daleko od Ziemi na regularne misje z zaopatrzeniem. Jednym z wyzwań związanych z dostarczaniem żywności członkom załogi jest to, że pakowana żywność przechowywana przez dłuższy czas cierpi z powodu degradacji jakości, co zmniejsza kluczowe składniki odżywcze w żywności, które mają krytyczne znaczenie dla zdrowia członków załogi.

Długotrwałe przechowywanie zmniejsza ilość witaminy C i witaminy K w żywności. NASA i jej partnerzy uprawiają świeże rośliny na pokładzie ISS od 2015 roku. Do tej pory astronauci wyhodowali i zjedli dziesięć różnych roślin w ramach dążenia do uzupełnienia diety członków załogi świeżą żywnością. W przeszłości astronauci zbierali między innymi różne plony rzodkiewki, zielonych liści i innych karłowatych pak choi.

Eksperymentując z uprawą świeżej żywności do długoterminowych misji kosmicznych, dla NASA jest jasne, że astronauci będą nadal polegać na pakowanej żywności wysyłanej z Ziemi. Papryka została wybrana jako roślina spożywcza, ponieważ zawiera kluczowe składniki odżywcze i jest źródłem witaminy C. Rośliny papryki są również bardzo odporne i mają duże szanse na wzrost w warunkach mikrograwitacji. Kolejną zaletą papryki jako rośliny spożywczej na pokładzie stacji kosmicznej jest to, że jest ona samozapylana i nie wymaga skomplikowanego gotowania ani przetwarzania, aby była jadalna.

Włożono wiele wysiłku, aby znaleźć idealną uprawę papryki, a naukowcy spędzili dwa lata oceniając różne odmiany papryki z całego świata. Papryki Hatch zostały wybrane, ale NASA jest jasne, że oficjalnie nie będą to papryki Hatch, ponieważ nie są uprawiane w Hatch Valley w Nowym Meksyku.